För
bra resultat måste man veta vad man gör!
Redan
under Januari månad sår Åhus-Grönt sina första
plantor.
De drivs upp till små plantor i växthus som sedan planteras ut i början av
mars månad.
Plantorna sås och planteras kontinuerligt fram till augusti.
Allt för att få en utdragen skördeperiod.
Vi arbetar under mottot att producera bra grönsaker på ett rationellt sätt
till marknadsmässiga priser på våra drygt 700 hektar mark.
Under högsäsong arbetar ca 200 anställda med sådd, odling, skörd,
kvalitetssäkring, pallastning och transporter.
Vid
skörden på fältet läggs grönsakerna direkt i sina lådor och här sker också
den grundläggande kvalitetssäkringen; varje arbetslag har eget ansvar för
att endast fullgoda exemplar kan passera. Alla lastpallar som sedan lämnar
Åhus-Grönt kan i efterhand spåras till resp. arbetslag.
Det här är ett effektivt sätt att ständigt hålla kvalitetssystemet i trim.
Har
koll på allt
Överhuvudtaget
är dokumentationen under hela odlingsperioden minutiös hos Åhus-Grönt
allt för att i detalj kunna avgöra hur olika faktorer påverkar kvalité och
skörderesultat. Det betyder att Per Johansson kan se till att
plantor/utsäde, jordmån, gödningsgivor, bevattning och allt annat samverkar
på bäst möjliga sätt. Med tanke på såväl konsument som miljö är produkterna
från Åhus-Grönt naturligtvis IP-odlade.
Snabb
nedkylning
Hållbarhet
är en mycket viktig del av kvalitetsbegreppet och här spelar snabb
nedkylning den kanske största rollen. Som en av få odlare i Sverige
använder Åhus-Grönt en vakuumkyl, som effektivt kyler ner de pallagrade grönsakerna till några få plusgrader på
mindre än en halvtimma. Det här ger en dramatisk förlängning av
hållbarheten jämfört med traditionella kylmetoder. I kombination med
förvaring i våtkyl och distribution med egna
kylbilar har Åhus-Grönt skapat en obruten kylkedja som når ända fram till
grossisten.
|